TURNİKE SİSTEMLERİ
Turnike sistemleri kısıtlanmış alanlara geçişleri düzenleyen geçiş yapanların kontrollü olarak geçiş yapmasını sağlamaya yönelik üretilmiş sistemlerdir. Turnike sistemlerinde kontrollü bir alana geçmek istediğiniz zaman sistem nasıl kısıtlanmış ise size izin verilmeden geçiş yapamazsınız.
Bu kısıtlama bir güvenlik görevlisi idaresindeki buton veya uzaktan kumanda olabileceği gibi kartlı geçiş, parmak izli geçiş, yüz tanımalı geçiş cihazı ile de yapılabilmektedir. Turnike sistemleri aynı zamanda jetonlu olarak da uygulanmaktadır. Wc girişleri, sinema girişleri, ücretli oyun alanları girişleri, müze v.b yer girişlerinde jeton veya hak sağlayıcı bir geçiş sistemiyle desteklenerek kullanılmaktadır. Turnike sistemleri kendi arasında tiplerine göre değişiklik göstermektedir.
Bu tipler bel tipi, boy tipi, vip (engelli geçiş turnikesi), kapı tipi olmak üzere çeşitlilik göstermekte olup elektronik sistemleri sayesinde alan güvenliği sağlayarak yetkisiz geçişleri engellemeyi amaçlamaktadır.
Ayrıca elektronik yapıya sahip olmayan tamamen mekanik yapı ile çalışan market tipi turnikelerde mevcuttur. İsminden de anlaşılacağı gibi market veya alış veriş alanları gibi yerlerde kullanılmakta olup market turnikelerindeki amaç tek yöne geçiş sağlayıp diğer yöne geçişi kısıtlamaktır.
Turnike sistemleri plaza veya büyük iş yerleri girişlerinde de uygulanmakta ve bu tip yerlerde daha çok hızlı geçiş tipinde olan hgs turnikeler görsel ergonomi açısından tercih edilmektedir. Turnikelerin uygulama alanları wc takip, mola takip, personel takip sistemleri, üye takip sistemleri, yemekhane takip sistemleri gibi alanlardır.